Zrobić pełnowartościowy posiłek na śniadanie dla dziecka to nie lada wyzwanie. A zwłaszcza wtedy, kiedy dzieci jest więcej niż jedno, każde z nich coś lubi, a za czymś nie przepada, ale chcą koniecznie zjeść wspólnie. Wpadłam więc na pomysł zrobienia babeczek omletowych, czyli lepsza wersja posiłku z jajkami w roli głównej. Przygotowujesz bazę, a dodatki dobierasz w zależności od zapotrzebowania i zachciewajki. Ostatecznie możesz je pominąć w ogóle. Tym sposobem masz szansę zrobić równie szybko śniadanie nie tylko dla dzieci, ale też dla Was. Czas oczekiwania na efekt, pomijając czas przygotowania, to tylko 15 minut w piekarniku. I mamy – zdrowe śniadanie dla dzieci i rodziców na zawołanie. 

Omletowe babeczki – baza

nowe-1-2154

Co potrzebujesz?

  1. 4 jajka
  2. 1 łyżka mleka
  3. 3 łyżki mąki
  4. szczypta soli

Żółtka oddzielasz od białek. Białka ubijasz z solą. Do ubitych białek dodajesz żółtka, oraz mleko i mąkę. Mieszasz. Do powstałej masy dodajesz albo kawałki bananów (babeczki na słodko), albo 1 łyżkę startej mozzarelli oraz odrobinę sera gorgonzola, a także dodatki – podsmażone pieczarki, paprykę, obrane i pokrojone pomidorki. W zasadzie możesz dać dowolny składnik, który lubi Twoje dziecko. Tak przygotowaną masę wylewasz do formy na muffinki i pieczesz (180 stopni, termooobieg, 15 minut). Podajesz na ciepło lub na zimno, wedle upodobania.

Smacznego!

nowe-3-2

 Szukasz inspiracji na śniadanie? Zajrzyj na inne moje przepisy

1. Bezglutenowe placuszki kasztanowe

2. Chleb orkiszowy

3. Omletowe safarii

4. Placuszki Świnki Peppy