Wczorajszy powrót do domu i brak chleba zaowocował przygotowaniem tych oto ślimaków ziołowych, które są świetną alternatywą dla zwykłego chleba.
Sposobów, na ich przygotowanie może być wiele. Możesz przygotować wersję, którą podam, albo stworzyć własną wariację smakową. Najważniejsze jest to, że robi się je szybko i mogą stanowić świetny dodatek do imprezowego stołu.

Ślimaki ziołowe – szybka przekąska na imprezę

Ciasto
600 g mąki pszennej
300 g wody
40 g drożdży świeżych 
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
50 g oleju 

Nadzienie cebulowe
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
świeże zioła – mała garść pietruszki i bazylii 
100 g masła
odrobinę soli 

Zagnieć w robocie ciasto drożdżowe. Podziel na 2 części. Każdą rozwałkuj na prostokąt.
Zmiksuj składniki na cebulowe „nadzienie”. Rozsmaruj masło na prostokącie, zwiń wzdłuż dłuższego boku. Pokrój na 3 cm kawałki i ułóż na blaszce wysmarowanej masłem (tortownica) jeden obok drugiego (farszem do dołu i góry), tak, by stworzyły ślimaki. Odstaw na 10 minut. Piecz w temperaturze 200 stopni (góra – dół, bez termoobiegu) około 22-25 minut. 

Jak wspomniałam, możesz pokombinować z nadzieniem. Np. Przygotować wersję z samym czosnkiem, albo zmiksować masło, bazylię i suszone pomidory otrzymując śródziemnomorskie smaki. Baw się w kuchni i czaruj cuda!

Do tego przygotuj sałatkę, dobry sos i jakąś pastę kanapkową i masz gotowy pomysł na szybką imprezę w gronie znajomych! 
Smacznego!