Tym przepisem zaczarowała mnie siostra w ten weekend. A ponieważ dziewczynki, ku mojemu ogromnemu zaskoczeniu rozsmakowały się tym przysmakiem, dziś powtarzam przepis i będziemy miały pyszną kolację po powrocie z gimnastyki sportowej. W ogóle jedzenie kaszy na kolację to świetne rozwiązanie dla przedszkolaka, bo po pierwsze taki posiłek nasyci, po drugie to dawka dobrych węglowodanów, które sprawią, że dziecko będzie… lepiej spało. O zdrowotnych właściwościach kaszy wspominać nie muszę. A jeśli chodzi o smak, musicie mi uwierzyć na 100 %. Zapiekana kasza przyrządzona z tego przepisu jest pyszna!

Zapiekana kasza – sycące danie dla całej rodziny

200 g kaszy jęczmiennej 
200-300 g boczku surowego
1 duża papryka
pieczarki
2 średnie cebule
kilka suszonych śliwek

sól, pieprz, papryka słodka
jajko 
opcjonalnie ser żółty

Ugotuj kaszę jęczmienną. Na patelni podsmaż 2 cebulę, paprykę i pieczarki, a na końcu dodaj boczek oraz śliwki. Całość dopraw do smaku pieprzem, solą i słodką papryką. Wymieszaj wszystko z kaszą, wbij jajko, przełóż do formy wysmarowanej masłem i zapiecz 20 minut 180 stopni. Gdy używasz sera, przed włożeniem do piekarnika, zetrzyj go na grubych oczach i wymieszaj z zapiekanką. Taka zapiekana kasza jest naprawdę smaczna!

Podawaj solo lub w towarzystwie ulubionej surówki. 
Smacznego poniedziałku!