Przez żołądek do serca…
Nie wiem ile w tym prawdy, ale pamiętam dobrze, z czasów, kiedy sama byłam żoną, że kiedy ktoś przygotuje nam śniadanie albo kolację, to od razu mamy ochotę go ukochać. Za tak drobny gest. Śniadanie, albo jakikolwiek inny posiłek lub deser, zrobione przez kogoś bliskiego, smakuje nam zupełnie inaczej. Też tak masz?

Od wczoraj testuję nowe danie. Najpierw niesamowicie byłam podekscytowana szakszuką, którą robicie regularnie, a na którą przepis podałam Wam TUTAJ. A od wczoraj to połączenie smaków, które Ci zaprezentuję, sprawiło ogromną eksplozję moich kubków smakowych… Jestem pewna, że to przepis na idealne śniadanie dla każdego. A mężczyzna będzie Cię za nie całował cały dzień. Wchodzisz w to?

Jajko w koszulce na toście z pastą z awokado i sosem musztardowym – idealne śniadanie

Przepis na 2 osób
4 kromki chleba tostowego
4 jajka
sałata (w Biedronce jest fajny miks młodych listków – rucola, botwinka – polecam)
awokado
1 ząbek czosnku
sok z cytryny
sól, pieprz
2 łyżki oleju
1 łyżka musztardy
1 łyżka miodu

Na talerzu układasz sałatę. Przygotowujesz sos musztardowo-miodowy (dla osób uczulonych na miód, jakiekolwiek inne słodziwo lub rozpuszczony cukier) w ten sposób, że łączysz olej, miód, musztardę i łyżeczkę soku z cytryny. Przygotowujesz pastę z awokado. Awokado ugniatasz widelcem, łączysz z małym ząbkiem czosnku, solą i 1 łyżką soku z cytryny. Chleb tostowy – tostujesz.

Gotujesz jajka. Wodę zagotowujesz z łyżką octu i dużą szczyptą soli. W gotującej się wodzie robisz wir. Wbijasz delikatnie jajko w wir i gotujesz 3 minuty. Delikatnie wyjmujesz łyżką cedzakową.

Na sałacie układasz tosty (ja na śniadanie zjadam dwa takie tosty). Na tost daj pastę z awokado, na to jajko, polej sosem musztardowo-miodowym. Posyp pieprzem. Możesz udekorować szczypiorkiem. Gotowe. Teraz wystarczy podać drugiej połówce i czekać aż zapieje z zachwytu.

Smacznego!