Zgodnie z obietnicą podaję Wam przepis na chlebek orkiszowy lub pszenny na zakwasie, na który przepis podałam Wam wczoraj TUTAJ. Nie muszę Wam mówić, jak pyszny jest domowy chleb. Przede wszystkim jest zdrowy. Samodzielnie wybierasz mąkę, którą dodajesz do chleba i dodatki. Robisz tak, jak Ci smakuje.

Nie jestem mistrzem chlebowym. Ale za mną trzy upieczone bochenki, na razie według schematu, który Ci podam. Każdy się udał. Z młodego, czterodniowego zakwasu.
Jeśli i Twój zakwas się uda, z powodzeniem upieczesz swój pierwszy chleb na zakwasie orkiszowym i przekonasz się jakie to proste.

Przepis na domowy chleb na zakwasie orkiszowym – krok po kroku (proporcje na 1 bochenek)

Przygotowałaś zakwas. Dokarmiłaś go czwarty lub piąty raz i przepracował swoje 24 h. Teraz możesz przygotować zaczyn.

ZACZYN

Odważ 150 g swojego czynnego zakwasu, dodaj 250 g mąki orkiszowej (ja użyłam typ 630) lub innej np. chlebowej pszennej oraz 250 ml letniej, przegotowanej wody. Wszystko wymieszaj drewnianą łyżką, przykryj ściereczką i odstaw na minimum 12 h. Pozostały zakwas możesz teraz dokarmić np. 3 łyżkami mąki orkiszowej pszennej i 3 łyżkami wody i odstawić na 12 h by znów popracował. Po 12 h zakwas schowaj do lodówki (nakryj ściereczką lnianą i gumką recepturką) jeśli nie masz w planach piec chlebka. Jeśli znowu chcesz zrobić bochenek pozwól zakwasowi popracować dłużej i postępuj dalej według instrukcji przygotowania zaczynu.

CHLEB

Po 12 h wyrób ciasto na chleb. Zmieszaj ze sobą zaczyn, 250 g mąki, 1/4 szklanki letniej wody (możesz namoczyć w niej niesiarkowane rodzynki), 1 płaską łyżką miodu (chyba, że użyłaś wody po rodzynkach) i 1 płaską łyżką soli. Możesz dosypać ziarna. Wyrób ciasto. Przygotuj keksówkę, albo formę silikonową. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż ciasto, wygładź je łyżką zmoczoną wodą i odstaw do wyrośnięcia na ok 6 h. Po tym czasie, zwilż ciasto wodą, posyp ziarnami i piecz w piekarniku a temperaturze 200 stopni (grzałka góra-dół) ok 45-50 minut. W połowie pieczenia możesz przykryć chlebek papierem do pieczenia, ponieważ mi bardzo przypieka się skórka.

Piekąc chleb, na dno piekarnika wstaw naczynie żaroodporne z 2 szklankami wody. W ten sposób w piekarniku będzie panowała dobra wilgotność.

Gotowy domowy chleb!

Jak przygotować chleb z zakwasu wyjętego z lodówki?

Chcąc użyć zakwas z lodówki, wyjmij go i ogrzej około 2 godzin. Następnie dokarm 2 łyżkami wody i 2 łyżkami mąki, pozwól przepracować około 12 godzin i dalej postępuj według instrukcji. To jak dokarmiasz zaczyn zależeć będzie od tego ile pieczesz.

Zaczyn wyjęty z lodówki może się rozwarstwić. To normalne. Wystarczy, że go przemieszasz.

Jeśli widzisz, że jest za rzadki, albo słabo bąbelkuje, dokarm go większą ilością mąki. I pamiętaj, że młody zakwas wcale nie musi wylewać się ze słoika. Mój po prostu bąbelkował delikatnie, a urodził piękne chlebki!

Powodzenia!

Jeśli zechcesz upiec chlebek z mojego przepisu i się nim pochwalić możesz używać hasztagu #piekeZMamalife. Dzięki temu uda mi się podglądać Wasze wypieki 🙂

A ja systematycznie będę Wam pokazywała nowe przepisy!

Chcecie?