Kiedy byłam młodą dziewczyną uwielbiałam piec ciasta. W mojej rodzinie uważano, że robiłam to perfekcyjnie. Zamiast kolekcjonować każdy numer BRAVO, ja wolałam wycinać przepisy kulinarne i wklejać do mojego przepiśnika, którym był zwykły zeszyt z okładką w kwiatki. Uwielbiałam piec dosłownie wszystko. Marzyłam, że będę cukiernikiem. Ale nie dla innych, ale dla własnej rodziny…

Udało mi się spełnić to marzenie. Odkąd zostałam żoną, a potem mamą, pieczenie było moim konikiem. Sama widzisz, że dział PRZEPISY jest zapełniony wieloma, które zawsze się udają. Znajdziesz tam i ciasta i ciasteczka. Chleby, bułeczki i chałki. A dziś wrzucę Ci pomysł na kolejne dwa wypieki, po zrobieniu których, w całym Waszym domu będzie unosił się zapach cynamonu, pieczonych jabłek, przypominający ten z najskrytszych wspomnień, które zapewne i Ty masz w swojej pamięci…

Tydzień temu miałam niezwykłą przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych, podczas których po raz pierwszy posmakowałam najlepszego masła, jakie kiedykolwiek miałam okazję spróbować. Przekonałam się na własne oczy, że to właśnie dobre masło jest sekretem upieczenia idealnego ciasta o maślanym smaku. Wyobrażasz sobie, że nie było ani jednego wypieku, który by się nie udał? A piekliśmy naprawdę sporo.

Valio? 

Przyznaję, że tylko raz przed warsztatami dostrzegłam to masło na półce w sklepie i… przeszłam obok niego obojętnie. Ale tak to jest, jak lubisz jakiś produkt i niekoniecznie testujesz nowości. Tak było ze mną. Tym bardziej cieszę się, że miałam przyjemność znaleźć się wśród grona kilku osób, które mogły lepiej poznać tą markę.
Valio, założone w 1905 r. przez hodowców, jest największym producentem nabiału w Finlandii, znanym ze swoich wysokiej jakości wyrobów.
Fińskie mleko, najczystsze w Unii Europejskiej, to efekt połączenia hodowli na nieskażonych terenach wiejskich i zrównoważonej produkcji. Obecnie Valio ma w swojej ofercie m.in. masła i sery, a także mleko (również bez laktozy), jogurty czy zdrowe przekąski proteinowe. Firma eksportuje swoje produkty do 60 krajów na całym świecie, w tym od niedawna do Polski.
Klasyczne masło Valio zdobyło tytuł „Best of Class” podczas World Championship Cheese Contest 2018 w Wisconsin (USA). Zwycięskie cechy Valio to doskonały smak i konsekwentna, wysoka jakość uzyskiwana dzięki doświadczeniu mistrzów maselnictwa. Masło Valio to także 100-procentowa naturalność produktu bez dodatków.

Brzmi fajnie?

A smakuje jeszcze lepiej. Zresztą. Kto nie spróbuje, ten się nie przekona 🙂

Podczas warsztatów, po paru ciekawostkach dotyczących marki, zaczęliśmy najprzyjemniejszą część – kulinarną. Najpierw przygotowaliśmy fińskie bułeczki cynamonowe. Koniecznie musisz je wypróbować!

Fińskie bułeczki cynamonowe

Ciasto do bułeczek
– 50 g drożdży
– 500 ml mleka
– 2 jajka
– 200 ml cukru
– 2 łyżeczki soli
– 1 łyżka kardamonu
– ok 1600 ml mąki pszennej
150 – 200 g masła Valio Premium

Nadzienie
– 100 g masła Valio Premium
– 100 ml cukru
– 2 łyżki cynamonu

Do smarowania
jajka

Do posypania
rozgniecione migdały
lub cukier

  • Rozpuść drożdże z letnim mlekiem. Dodaj jajka, cukier, przyprawy i część mąki. Wymieszaj ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Ugnieć stopniowo resztę mąki w cieście, aż oderwie się ono od jego krawędzi. Dodaj na koniec rozpuszczone masło.
  • Pozwól wyrosnąć przykrytemu ciastu do dwukrotnej objętości, pozostawiając je w miejscu pozbawionym przewiewów.
  • Rozwałkuj ciasto na dwóch blachach o wymiarach 60×30 cm.
  • Rozprowadź na blasze masło. Posyp z wierzchu cukrem i cynamonem.
  • Zwiń kawałki ciasta w rolki, od długiego boku. Zostaw miejsce łączenia na dole. Przetnij rolki ukośnie ostrym nożem, w celu uzyskania trójkątnych kawałków. Podnieś kawałki do pionu wąskim bokiem, skierowanym do góry.
  • Następnie przyciśnij palcami wąski bok, na przykład do stołu. W ten sposób powierzchnie ucięte uniosą się do góry. Pozwól ciastu urosnąć pod przykryciem.
  • Posmaruj wyrośnięte bułki. Posyp z wierzchu rozgniecionymi migdałami lub drobnym cukrem.
  • Piecz w środkowej części pieca w 225 stopniach przez ok. 8 min.

Czujesz ten zapach? Mhmmm…

Po upieczeniu bułeczek, miałam także okazję spróbować swoich sił przy wypieku tarty z jabłkami  – to była kolejna pychotka 😉

Tarta z jabłkami

Spód ciasta
– 200 g masła Valio Premium
– 250 ml cukru
– 4 jajka
– 2 opakowania (180 g) śmietany kremowej
– 500 ml mąki pszennej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody

Wierzch
– 800 g jabłek
– 2 łyżki cukru
– 1 łyżka cynamonu

  • Ubij masło i cukier w temperaturze pokojowej. Dodaj jajka, jedno po drugim, nadal ubijając. Następnie dodaj śmietanę i zmieszane wcześniej ze sobą składniki suche. Wymieszaj je aż do uzyskania jednolitej masy, ale unikaj nadmiernego ubijania.
  • Rozłóż ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, następnie wyłóż kawałki jabłka oraz posyp je cukrem i cynamonem.

Piecz w środkowej części pieca w 200 stopniach przez ok. 25 minut. Podawaj z polewą waniliową i lodami.

I oczywiście nie zapomnę o naturalnie smacznych wiosennych kanapkach z warzywami i masłem Valio. 

 

A wszystkie fińskie przepisy (na warsztatach piekliśmy więcej wypieków) możecie znaleźć tutaj:  https://www.valio.com/polska/przepisy/