Historia tego sernika jest prosta. Zobaczyłam go u Patrycji na Instagramie i rozmarzyłam się o kawałku do kawy…
Co prawda nie jemy na co dzień nabiału, ale ten sernik wyglądał obłędnie…
Długo zbierałam się do jego wykonania, aż w sobotę kurier zapukał z paczką niespodzianką.
Otwieram… a tam prezent od Patrycji – przepis ze składnikami. Szok. Kochana! Ok. Nie było wymówki. W ten oto sposób sernik wjechał na salony Mamalife, a publikuję go tutaj za zgodą Pati. Jeśli jeszcze jej nie znacie, lećcie na jej Instagrama. Podobnie jak ja uwielbia szaleć w kuchni. Ma przesłodką córeczkę i psa. No i męża. Ha.

Sernik robi się ekspresowo, a smakuje… poezja proszę Was!

Będzie mi szalenie miło, jeśli podacie dalej ten przepis. Niech się niesie!

Sernik Oreo

View this post on Instagram

Pytacie o przepis na sernik, wrzucam jeszcze raz ➡️ tak będzie łatwiej znaleźć 😂 chociaż nie jestem mistrzem zdjęć jedzenia 😂 bo zanim zrobie to już znika, jest gdzies skubnięte i podjedzone 😂😂 _________________ Przepis jest prosty i mega smaczny! Ja na pewno upiekę go ponownie na święta 🎅🏼 Nie ma możliwości, zeby nie wyszedł wiec bedzie idealny nawet dla tych, którzy nigdy nie piekli 👌 _______________________ Przyznać się kto już piekł? @_magnesstyle_ zrobiła nim furorę 😂 jak macie jakis sprawdzony przepis na ciasto świąteczne podzielcie się, upieczemy na live 👌 ⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️ PRZEPIS poniżej⬇️ * 4 paczki oreo – 154g paczka jak kupicie te duze to wystarcza na sam spod 3 paczki * 0,5 kostki masła * 4 jajka * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 1kg twarogu (kupiłam president) * 0,5 kg ricotty lub mascarpone (ricotte dostaniecie w @lidlpolska ) * 0,5 szklanki cukru pudru (ja dałam cała 🙈) WYKONANIE Ciastka oreo blendujecie na maxa (z nadzieniem) – powstaje masa przypominająca ziemie. Do niej dodajemy roztopione masło. Na blachę i do lodówki na 15 min. Ser wraz z jajkami, cukrem łączymy w jedną masę. Do środka wrzucamy kilka ciastek oreo (8-10). Do piekarnika na 175 stopni 45 minut, i pózniej zmniejszyłam na 140 st na 60min. _______________________ #przepis #sernik #oreo#kucharka#pieczemy#sernikoreo #healthyfood #foodwinewomen #foodforlife #foodtography #foodinspiration #foodinspo #foodjurnal #foodphoto #foodmatters #foodpictures #foodgraphy #foodfoto #foodlike #foodideas #foodforfuel #foodadventure #foodforthesoul

A post shared by Patrycja (@gadkamatka) on

 

4 paczki Oreo po 150 g
1/2 kostki masła Valio
4 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kg twarogu (z wiaderka na sernik np. President)
0,5 kg mascarpone lub ricotty
1 szklanka cukru pudru

Ciastka Oreo zblenduj, aż powstanie czarna ziemia (ja miele w TM). Dodaj roztopione masło np. Valio. Następnie rozłóż na blaszkę i włóż do lodówki na 15 minut.

Wymieszaj twaróg i mascarpone. Dodaj jajka, zmiksuj (jajka dodałam całe i szybko zmiksowałam). Następnie dodaj cukier oraz mąkę. Połącz wszystko w masę. Wylej masę na ciastka Oreo wyciągnięte z lodówki. Udekoruj ciastkami. Ja kilka wrzuciłam do środka masy serowej.

Piecz około godziny w temperaturze 160 stopni. Grzałka góra – dół, bez termoobiegu. W międzyczasie możesz zmniejszyć temperature do 150 stopni. Jeśli chcesz by sernik z wierzchu był biały, przed pieczeniem przykryj go folią aluminiową. Masa na wierzchu po upieczeniu nie może być surowa. Ostudź i zajadaj się ze smakiem.

Smacznego!