Dziś mam dla Was proste ciasto gryczane na bazie ugotowanej kaszy gryczanej. Póki co testowałam je z kaszą paloną, ale mam w planach zrobić to samo z kaszą niepaloną. Ciasto smakuje wyśmienicie. Z powodzeniem na śniadanie, podwieczorek, kolację czy do lunchboxa.

Dziś podam Ci kilka alternatyw. W ten sposób tworzyłam swojego eBookaJak gotować, żeby dzieci jadły, który ukaże się już pod koniec tygodnia w sprzedaży.  Możesz przygotować je ze zwykłego cukru, możesz użyć musu z daktyli. Możesz zrobić je na bazie czekolady mlecznej, wegańskiej lub deserowej.

Dostosuj przepis do Twoich upodobań kulinarnych i ciesz się zdrowiem w słodkim wydaniu

Proste ciasto gryczane z kaszy

1 i 1/2 torebki kaszy gryczanej
4 jajka
150 g masła
150 g czekolady – mlecznej lub deserowej
150 g cukru brązowego lub mus ze szklanki namoczonych daktyli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej

opcjonalnie rodzynki, orzechy

Składniki na polewę – 50 g czekolady i 3 łyżki masła, 2 łyżki mleka – podgrzej

Przygotowanie – proste ciasto gryczane 

Ugotuj kaszę gryczaną, ostudź i zmiksuj. W misce roztop czekoladę i masło. Ubij jajka z cukrem (jeśli używasz). Jeśli robisz na bazie musu z daktyli, ubij same jajka ze szczyptą soli. Do jajek dodaj roztopioną czekoladę z masłem, mus z daktyli (jeśli pominęłaś cukier), zmiksowaną kaszę, mąkę i proszek. Foremkę wyłóż pergaminem i wysyp herbatnikami (opcjonalnie). Wylej ciasto i piecz w temperaturze 190 stopni około 40 minut – do suchego patyczka. Ostudzone ciasto polej polewą.

Smacznego 🙂 Ciasto gryczane jest gotowe!