Uwielbiam testować nowe przepisy. Kiedy pytacie mnie czy wymyślam je sama, odpowiadam Wam, że to zależy. Czasami smaki przychodzą same, czasem inspiruję się przepisami z gazety, książek, blogów. Testuje i sprawdzam. Zmieniam proporcję, gdy mi nie pasują, bo nie wszystko się udaje. Dodaję. Doprawiam. Po prostu bawię się. Bo chyba nie ma takiej potrawy, której ktoś już by nie wymyślił. Ale każdy i tak robi po swojemu…

Tym razem nie zmieniłam nic. Przepis na ciasto, które skradło nasze serca pochodzi od Doroty. Jedynie zamieniłam czekoladowe chipsy na czekoladę (pół na pół mleczna i deserowa). A dziś zamiast maślanki dałam jogurt. Ciasto jest słodkie. Dla amatorów mniej słodkich słodyczy polecam zmniejszyć ilość cukru. A w przypadku jogurtu mieszamy go z wodą w proporcjach 80 % jogurtu, 20 % wody.

I tyle.

Ciasto ZAWSZE się udaje. Na blaszkę taką typową na ciasto (dużą) zrobiłam dziś aż 2 i 1/2 porcji. Ale porcja którą Tobie podam to idealna porcja na keksówkę.

Zróbcie i przekonajcie się sami. Smacznego!

*Przepis bezpośrednio skopiowałam z TEGO przepisu. Nic dodać nic ująć.

PROSTE CIASTO BABKOWE z KRUSZONKĄ

KRUSZONKA
55 g masła
30 g cukru granulowanego (zwykły biały)
30 g cukru brązowego
100 g mąki pszennej
W małym garnuszku roztopić masło. Dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką do otrzymania kruszonki.

CIASTO
85 g masła

100 g drobnego cukru do wypieków
1 duże jajko
1 żółtko, z dużego jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
140 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80 ml maślanki lub kefiru
85 g  posiekanej czekolady – u mnie miks mlecznej i deserowej 
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do uzyskania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko i żółtko, ucierając po każdym dodaniu.

Bezpośrednio do utartej masy maślanej przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz wlać maślankę. Wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać chocolate chips lub posiekaną gorzką czekoladę i wymieszać.

Formę małą keksówkę o wymiarach 21 x 11 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia – papier powinien wystawać, by po upieczeniu wyciągnąć ciasto ostrożnie za papier do góry. Przełożyć ciasto i wyrównać. Po wierzchu posypać kruszonką.

Piec w temperaturze 170ºC bez termoobiegu przez około 45 – 55 minut lub do tzw. suchego patyczka. Jeśli kruszonka zacznie się zbyt szybko rumienić przykryć ciasto folią aluminiową. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.