Niedzielny obiad wspominam tylko tak. Rosół i kotlet schabowy, ziemniaczki a do nich mizeria lub zielona sałata. Uwielbiam takie smaki. Uwielbiam kotleta schabowego i gdyby nie fakt, że unikam ogólnie mięsa i nie jemy go codziennie, faktycznie mogłabym jeść go ciągle. A teraz mam dla Ciebie przepis perfekcyjny – kotlet schabowy według Magdy Gessler.

Kotlet schabowy – przepis według Magdy Gessler

Ten przepis jest ze mną od jakiś 3 miesięcy. Nie robię już inaczej kotleta schabowego. Wychodzi niezwykle miękki i smaczny. Dziewczynki się nad nim rozpływają, a dziś Wiki zjadła ponad 2 kawałki. To naprawdę świadczy o tym, że to najlepszy przepis na kotlety schabowe, jaki znalazłam w internecie.

schab w plastrach
mleko
cebula
sól
pieprz
mąka
jajko
bułka tarta

Sekretem soczystości schabu według Magdy Gessler jest moczenie go w mleku i cebuli. Najpierw rozbijam kotlety, następnie zalewam mlekiem i dodaję cebulę w piórkach. Przykrywam i trzymam w lodówce ok 2 h. Następnie wyjmuję schab i wycieram ręcznikiem papierowym. Doprawiam solą i pieprzem. Kotlety panieruję najpierw w mące, potem w jajku i w bułce. Smażę na oleju lub maśle klarowanym.

Kotlet schabowy z tego przepisu według Magdy Gessler, wychodzi tak smaczny, że każdy będzie prosił Was o dokładkę. Dodam Wam tylko, że w Lidlu znalazłam schab bez dodatków od krów karmionych naturalnie – warto spróbować! Jak nie macie pomysłu na jutrzejszy obiad, jeszcze dziś lub jutro rano zdążycie zrobić zakupy 🙂

A co na deser? Może tarta z truskawkami? Właśnie będę dziś szykowała. Na kruchym spodzie, z kremem karpatkowym. Pokazywałam Wam ten przepis w TYM wpisie. Chodzą jeszcze za mną lody, ale niestety mam popsuty zamrażalnik, więc z takich domowych lipa.
I koniecznie domowa lemoniada. A dla Panów już niebawem będę miała świetną przekąskę do piwa na Mundial. To już niebawem. Będzie, będzie się działo 🙂 Co prawda nie obejrzę wszystkich meczy, ale na pewno nie raz zasiądę z dziewczynkami przed telewizorem. Z popcornem, pod kocem… Takie wieczory są najlepsze!

Cudnego wieczoru 🙂