Ostatnio pizza była u nas kilka razy pod rząd. A to dlatego, że rodzina, a to dlatego, że goście, a to dlatego, że została jedna porcja spodu. Proszona o przepis na SOS do pizzy, który jest tak pyszny, że jak spróbujesz, to nigdy już nie zrobisz innego, podrzucam przepis i na udoskonalone ciasto (perfekcyjne) i na sosik. Idealny na spód i jako dip! Mniam!

Najlepszy sos pomidorowy do pizzy

Składniki

1 słoiczek koncentratu pomidorowego
4 suszone pomidory w oleju (u mnie z Biedronki z pestkami dyni, pestki też wrzucam)
1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
pół szklanki wody 
1/2 łyżeczki soli
1 duża łyżka cukru 
1 łyżeczka octu balsamicznego 
1/2 łyżeczka oregano 
1 ząbek czosnku 

Wszystkie składniki dokładnie zblendować i podgrzać, żeby na ciepło połączyły się smaki. Możesz po spróbowaniu uznać, że warto go dosłodzić lub bardziej rozcieńczyć. Sos ma być słodki i gęsty.

Ciasto na pizzę

Składniki (na dwie blaszki)

340 g mąki pszennej (ja użyłam orkiszowej)
180 g  letniej wody (w gramach, nie w ml)
20 g drożdży 
20 g oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru 

Wszystkie składniki dokładnie zagnieć. Odłóż ciasto na około 20 minut. Po tym czasie rozwałkuj, nałóż sos pomidorowy, dowolne składniki i ser. Piecz 8-10 minut w temperaturze 230 – 240 stopni, u mnie bez termoobiegu, grzałka góra – dół.
Ps. Bywa, że po przygotowaniu ciasta, robię pizzę od razu, bez czekania na wyrośnięcie i smakuje tak samo – to wersja ekspres 🙂

Ta pizza naprawdę wszystkim smakuje!

Daj mi znać, jeśli zrobisz i będziesz zadowolona!
Może dziś? 🙂