O właściwościach zdrowotnych kaszy jaglanej pisać nie muszę. No bo wszyscy wiedzą, że jest zdrowa, że powinno się ją jeść, ale co któraś osoba nie wie jak się do niej zabrać. Jak gotować? Co z niej robić? Jakiś czas temu sama byłam pod tym względem w czarnej d… :). Nigdy nie jadam jaglanki jako dziecko, a jak ją ugotowałam raz, to nie mogłam jej zjeść. Zwyczajnie mi nie smakowała. Ale nie poddałam się. Kombinowałam, dodawałam, mieliłam i w ten sposób kaszę jaglana pokochałam. Najpierw ja, potem Bartek, a Wiki wciąż się do niej przekonuje. Raz jest lepiej, raz gorzej, ale szybkim budyniem z kaszy jaglanej nie pogardzi. W dodatku jest czekoladowy, syty, zdrowy, bezglutenowy. Czego chcieć więcej? Jeśli przygotujesz go wieczorem, włożysz do słoiczka i dasz do lodówki, rano masz pyszne śniadanie 🙂

Szybki, czekoladowy deser jaglany

des002

Co potrzebujesz?

  • 400 ml mleka (u mnie roślinne)
  • 5 łyżek syropu klonowego (lub inne słodziwo)
  • 5 łyżek zmielonej kaszy jaglanej w młynku do kawy
  • 5 kostek czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka oleju kokosowego (lub innego)

Do zimnego mleka dodajesz wszystkie składniki i zagotowujesz na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gotujesz ok 5-10 minut. Dodatkowo po ugotowaniu możesz zblendować. Gotowe 🙂 

Kasza jaglana – właściwości odżywcze

„Kasz jaglana polecana jest także przy katarach, przeziębieniach i mokrym kaszlu, ponieważ usuwa z organizmu nadmiar śluzów oraz schorzeniach przewodu pokarmowego, wątroby i żołądka ze względu na swoją lekkostrawność. – To prawdziwy wulkan zdrowotny. Kasza jaglana oczyszcza organizm, obniża poziom cholesterolu, wzmacnia pracę jelita grubego dzięki dużej zawartości witamin z grupy B, jest bogata w substancje mineralne: wapń, żelazo, fosfor, potas, zawiera lecytynę poprawiającą pamięć oraz rzadki w pożywieniu krzem, odpowiedzialny za wygląd skóry, włosów i paznokci, a także stan naczyń krwionośnych i kości. Ale ponieważ kasza jaglana zawiera niewielkie ilości goitrogenów – związków, które zaburzają metabolizm jodu, dlatego osoby cierpiące na dolegliwości tarczycowe, powinny spożywać ją z umiarem.” Więcej o kaszy przeczytasz tutaj -> Kasza jaglana

des003des001