Śmieję się sama do siebie, że niebawem zostanę blogerką kulinarną. Kto mnie zna, to wie, że lubię siedzieć w kuchni. A kto mnie nigdy na oczy nie widział, ale czyta mojego bloga, to też pewnie nie czuje się tym faktem zaskoczony. Czasem mam tak, że robię coś, ale jakoś zdjęcia mi nie po drodze, a czasem pstryk i jest. I choć żałuję, że brak mi weny na te cudne stylizacje, które widać  na innych blogach, to jednak usilnie wierzę, że Wam się moje zdjęcia i tak podobają. A wszystkie potrawy, które Wam serwuje, wychodzą Wam równie fantastycznie.

Niedziela w połowie zleciała mi na pobycie w … szpitalu. Rano złapał mnie atak niewiadomoczego, przypominający albo zapalenie pęcherza, albo owulację, której de facto jeszcze po porodzie nie miałam i gdy zawiodły wszelkie domowe sposoby radzenia sobie z bólem, pojechałam do szpitala. Tam po serii badań, zaaplikowano mi zastrzyk, 3 kroplówki i przeszło, ale co się nasiedziałam to moje. W dodatku z wyładowanym telefonem. Mądra ja. A co!

A po powrocie stęskniona za domem i moimi 4 kątami, wcale nie wpadłam w wir domowych obowiązków i zwyczajnie wrzuciłam na luz, walcząc z bólem zatok, tuląc to jedną, to drugą … Jedyna moja aktywność poza kanapą, to upieczenie tych pizzerek na kolację, wszak brzuchy nam burczały. A potem leżałam do góry nogami i cieszyłam się, że weekend się kończy. Oby poniedziałek był bardziej łaskawy …

Jak smakują pizzerki? Są PRZE-PY-SZNE!

Co by tu dużo mówić. Świetne na ciepło, na zimno, do lunchboxa i dla małych rączek. Idealne na imprezy rodzinne i spotkania z przyjaciółmi. Teoretycznie można w nich wiele przemycić dziecku, jeśli pokombinuje się z farszem. Zrobisz – nie pożałujesz.

 Mini pizzerki

nowe-22-67

Ciasto

  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 300 g mąki pszennej lub orkiszowej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 szczypta cukru
  • 220 g wody, letniej
  • 30 g oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • Roztopione masło ok. 30 g/ służy do posmarowania ciasta przed nałożeniem farszu.

Farsz

  • 100 g salami, pokrojonego na kawałki
  • 100 g cebuli, przekrojonej na połówki
  • 50 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka, pokrojona na kawałki
  • 100 g sera gouda lub mozzarelli
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki pasty z suszonych pomidorów/ z Biedronki lub Lidla/ można pominąć
  • Sól, cukier do smaku, bazylia, oregano i czosnek

Wyrób ciasto na pizzerki w robocie lub ręcznie. Składniki do farszu zblenduj i dopraw. Rozwałkuj ciasto na prostokąt lub dwa prostokąty i posmaruj stopionym masłem. Nałóż farsz i zwiń wzdłuż dłuższego boku. Pokrój na kawałki o długości 2 cm i układaj na blaszce wyłożonej papierem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka góra – dół) i piecz 30 minut. Podawaj z ulubionym sosem.

Smacznego poniedziałku kochani!

nowe-22-61

nowe-24-3

Oryginalny przepis znajdziesz tutaj.