W przypływie chwili i próśb o dodanie szczegółowego przepisu podaję Wam przepis na moje autorskie danie – Tagliatelle alla Vegetariana – pyszne, lekkie danie, którego przygotowanie nie zajmie ci dłużej niż 15 minut. Gwarantuję, że to danie na stałe wkomponuje się w Wasze menu. Jest szybkie, a zaspokoi podniebienia nawet największych smakoszy. Idealne, gdy nie masz czasu na nic pracochłonnego, lub gdy właśnie dostajesz telefon, że za chwilę będą goście. Więc – do dzieła:)

Co potrzebujesz:

  • 2 papryki różnokolorowe
  • kilkanaście pieczarek
  • pół większej cukinii
  • oliwki (jeśli preferujesz)
  • paczkę pomidorków koktajlowych
  • rucola
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz ziołowy
  • oliwa
  • makaron tagliatelle
  • opcjonalnie parmezan

Najpierw ugotuj makaron. W międzyczasie na 2 łyżkach oliwy podsmaż pieczarki, pokrojoną paprykę, po chwili wrzuć pokrojoną cukinię. Mieszaj tak, by się nie przypaliło. Najlepiej rób to w Woku. Po chwili dorzuć przekrojone na pół pomidorki oraz całe oliwki. Dopraw solą i pieprzem ziołowym, oraz rozgniecionym ząbkiem czosnku. 

nowe-1-75

Ugotowany makaron przerzuć do woka i wszystko starannie wymieszaj. Udekoruj rucolą, a jeśli masz ochotę posyp parmezanem. Podawaj ze świeżo zmielonym pieprzem. Ja dodatkowo polewam oliwą pikantną. 

Gotowe 🙂

nowe-1-76nowe-1-78

Smacznego. Mam nadzieję, że ten smak przypadnie do gustu również Tobie 🙂

  • Łukasz Patrycja Sałek

    Pmidorki...oliwki...mniam mnaim mniam 😀

  • Barbara Szponarowicz

    Super, moje smaki - tylko zaskoczyły mnie oliwki - muszę je kiedyś dodać 😀