Prosicie mnie o więcej prostych przepisów w sam raz dla malucha, dlatego dziś chciałabym dać Wam takowy na jedną z ulubionych zup Wiki i Mai. Od jakiegoś czasu robię ją na zmianę z innymi kremami, które w naszym domu biją rekordy popularności. Nie ma co ukrywać. Przemycam w nich wszystko co tylko chcę i nikt mi nie pluje, że tego nie lubi. Gdy Wiki po raz pierwszy zjadła tą zupę, już w trakcie jedzenia mówiła „to jest pyszne, mamusiu – wiesz, że poproszę o dokładkę?”. W efekcie zawsze zostajemy przy jednym talerzu i o dokładkę nie prosi, bo nasz krem jest nie tylko pyszny, ale też pożywny. To jedno z tych dań, które serwuję wtedy, gdy nie mamy planów robić drugiego dania. I mam świadomość, że one się najadły – zdrowo się najadły. A przepis powstał całkiem przez przypadek …

Zupa krem  warzywny z szoczewicą i kaszą 

  • 2 duże ziemniaki
  • 1 marchewka
  • pół cukinii
  • 2 czubate łyżki kaszy jęczmiennej
  • 2 łyżki czerwonej soczewicy
  • gałązka natki pietruszki
  • dla dorosłych do posypania np. prażony słonecznik
  • 1 łyżka masła lub oleju
  • sól 

Ziemniaki, marchewkę i cukinię kroję w kostkę. Wrzucam do garnka, dodaję przepłukaną kaszę i przepłukaną soczewicę wraz z gałązką natki pietruszki. Zalewam woda i gotuję do miękkości około 20 minut. Blenduję z masłem lub olejem. Doprawiam do smaku solą. I tyle filozofii 🙂

Soczewica w diecie niemowlaka – od kiedy?

Od 6 miesiąca życia warto wprowadzać soczewicę do menu dziecka. My zaczęliśmy całkiem niedawno, ale przyznaję – jakoś umknął mi fakt, by Mai dawać ją wcześniej. Nasiona soczewicy mają dużą wartość odżywczą. Są bogate w białko, zawierają skrobię i w odróżnieniu od innych nasion – nie mają tłuszczu. Bogate są również w składniki mineralne: wapń, fosfor, żelazo, karoten oraz witaminy: B1, B2, PP, C. Użyta do naszej zupy odmiana czerwona jest najbardziej lekka i słodkawa, dlatego też nasza zupa taką dekikatną słodycz w sobie miała.

Kasza jęczmienna – od kiedy?

„Kiedy maluch przyzwyczai się do glutenu ok. 8 miesiąca życia można mu zacząć podawać kasze: jęczmienną czy kuskus, a nawet jeśli jest uczulone na gluten nie musi rezygnować z dobrodziejstwa tej grupy produktów, są kasze pozbawione glutenu takie jak: gryczana, jaglana czy kukurydziana” * 

Przyjmijmy więc, że nasza zupa w takim wydaniu może być serwowana od 8 m. ż, a z samą soczewicą od 6 m. ż. I jak to mówią – na zdrowie 🙂

Ta zupa jest naprawdę pyszna. Zresztą mam nadzieję, że przekonasz się sama!

Smacznego 🙂