Wczoraj kupiłam w Auchanie ekspandowane proso ( z którego powstaje kasza jaglana) i ekspandowaną komosę ryżową. Więc dziś postanowiłam zrobić z tego zdrową przekąskę. Myślę, myślę i bum! Szyszki! Moje dziecko kocha szyszki, tata kocha szyszki, mama kocha szyszki. Ty też? Myślę więc sobie – będą szyszki domowe. Jak zrobiłam, tak w sekundę po sesji nie było już nic. To znak, że trzeba to powtórzyć. 

Ekspandowane, czyli?

Ekspandowanie to proces technologiczny polegający na podgrzaniu ziaren i doprowadzeniu do tego, że zwiększają swoją objętość – „rozrywają się”.  Większość właściwości odżywczych (makro i mikro elementów) zbóż nie zostaje naruszonych wskutek tego procesu. Zatem przygotowując taką przekąskę mamy pewność, że w tej małej kuleczce jest zawarte nasze zdrowie. Fajne, no nie?

Jaglane szyszki czekoladowe

nowe-1-382

Co potrzebujesz?

  • ekspandowane proso, komosę (ultrazdrową) lub cokolwiek innego, co jest poddane temu procesowi
  • czekoladę gorzką
  • masło
  • miód

Trochę zrobiłam to na oko. W rondelku podgrzałam pół tabliczki czekolady, około 20 g masła i 2 łyżki miodu. Do masy dorzuciłam moje ziarna, po czym masę wstawiłam do lodówki. Po 5 minutach wyjęłam i uturlałam kulkowe szyszki. Włożyłam do papilotek i gotowe. A teraz zobacz, jak się prezentują. Mam nadzieję, że zagoszczą również na Twoim stole 🙂

nowe-1-381nowe-1-383nowe-1-386nowe-1-384nowe-1-388nowe-1-385nowe-1-387nowe-1-389

 Skusisz się?

Jeśli spodobał Ci się ten szybki przepis, poślij go proszę w świat 🙂