Dawnymi czasy za bardzo nie przejmowałam się tym, co wkładam do gara. To były czasy studenckie, kiedy moje jedzenie ograniczało się do dwóch zdań – ma być pysznie i szybko. Co w konsekwencji nie oznaczało zdrowo. Odkąd jestem Mamą, do jedzenia przywiązuje ogromną wagę. Właściwie dążenie do zdrowej diety, zaczęło się jeszcze przed urodzeniem Wiki, a teraz nabiera rumieńców, tym bardziej, że przed nami, za 3 miesiące, rozszerzanie diety Majki. Chciałabym móc spróbować BLW, choć mam mieszane uczucia i nieco się boję. Ale już teraz gromadzę przepisy, które będą wypełniały jej i nasze menu. A gdy w grę wchodzą zdrowe przekąski na śniadanie, podwieczorek czy kolację – przepadam. Bo sama lubię je pałaszować.

Przygotowanie tych muffinek, zajmie Ci chwilkę, a efekt jest wart poświęcenia tych kilkunastu minut. Bo są smaczne, pożywne i bez cukru. Czyli mają wszystkie zalety muffinek idealnych. Zrób je jutro i zaskocz domowników. Albo przygotuj je ze swoją pociechą.

Pełnoziarniste muffinki kakaowo – bananowe bez cukru

IMG_8722

Namocz w kubku pół szklanki rodzynek lub inne owoce suszone pokrojone w kostkę. Nastaw piekarnik na 180 stopni, z termoobiegiem.

W misce wymieszaj:

  • 1 szklankę mąki pełnoziarnistej
  • pół łyżeczki sody
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczkę cynamonu
  • 1 łyżkę kakao

W drugiej misce wymieszaj:

  • 2 jajka/ 1 łyżka siemienia zalana 3 łyżkami wody (opcja dla wegan)
  • 2 dojrzałe banany
  • 1/2 szklanki oleju

Dodaj zawartość pierwszej miski i zmiksuj robotem kuchennym. Dodaj namoczone, odsączone rodzynki, rozlej do formy do muffinek (3/4 wysokości), posyp startymi orzechami i piecz 15 minut. Smacznego:)

*Inspiracja przepisowa z książki „Alaantkowe BLW” 

IMG_8737IMG_8732IMG_8742IMG_8765IMG_8760IMG_8736