Czym jest brownie chyba nie muszę Wam mówić. To pyszne ciasto przywędrowało do nas zza oceanu i prawdą jest, że nie trzeba się martwić, czy wyjdzie pulchne czy nie, bo brownie to brownie – ono zawsze wychodzi inaczej. I zawsze smakuje.

Ten przepis na to fit owsiane brownie z borówkami powstał wczoraj spontanicznie, kiedy miałam szaloną ochotę na coś, ale nie do końca wiedziałam na co. Myślę sobie – zrobię brownie. Bałam się jednak spróbować, bo nigdy nie byłam specjalistką od przygotowywania tego smakołyku. Ale kto nie ryzykuje, ten nie wygrywa, więc zaryzykowałam i oto jest…

FIT owsiane BROWNIE Z borówkami

Składniki

1 tabliczka gorzkiej czekolady
1/2 kostki masła lub pół szklanki oleju kokosowego
3/4 szklanki ksylitolu lub mus z daktyli (możesz użyć cukru)
3 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka zmiksowanych płatków owsianych lub mąki owsianej
Borówki lub maliny lub inne owoce

Przygotowanie

W garnuszku roztop czekoladę z masłem oraz ksylitol. Ostudź. Dodaj jajka, proszek oraz zmiksowane płatki lub mąkę. Wymieszaj. Wylej masę do keksówki wyłożonej papierem. Na wierzch połóż owoce. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra, dół bez termoobiegu) 20 – 25 minut. Fit owsiane brownie gotowe! 

Co powiesz na taką kolację? Albo deser? Albo śniadanie?

Smacznego!

Ps. Nie wiem czy to w sumie brownie czy murzynek, ale dziewczynki zachwycone. A ja szczęśliwa. Buziaki!