Przygotowanie tego deseru zajmie Wam pół godziny. Ale jeśli Twoje dzieci nie jedzą krowiego nabiału, a czasem mają ochotę na coś naprawdę pysznego, to ten deserek jest właśnie dla WAS!

Deser a’la KINDER JOY

nowe-22-19nowe-22-16

Składniki na deser

  • 375ml mleczka kokosowego z puszki
  • 100g białego ryżu
  • 75g syropu z agawy lub cukru pudru do smaku
  • 100ml wody
  • Naturalny aromat waniliowy (można pominąć)
  • ⅓ łyżeczki soli
  • +1 łyżka kakao na czekoladową warstwęie

Kulki czekoladowe

  • Czekolada ulubiona 100 g
  • 2 łyżki  mleka kokosowego lub wody
  • Preparowana kasza jaglana albo wafle ryżowe podrobione na mniejsze kawałki

Mleczko kokosowe gotuj z ryżem pod przykryciem około 20 minut – na wolnym ogniu. Gdy ryż będzie bardzo miękki dodaj syrop z agawy lub cukier, wodę, aromat i sól – blenduj tak długo, aż masa będzie gładka. W razie konieczności dosłódź albo dolej wody, jeśli uważasz, że masa jest za gęsta ( w lodówce gęstnieje). Następnie odłóż 1/3 deserku i dodaj łyżeczkę kakao i ewentualnie znów sprawdź słodkość.

Przygotuj kulki. Rozpust czekoladę w garnuszku z dodatkiem mleka lub wody. Do ciepłej masy dosyp kaszę lub wafle. Wymieszaj i uformuj małe kuleczki. Włóż do lodówki na 5 min.

Do pucharków nakładaj krem ciemny, na to jasny, a na to kulki czekoladowe. Podawaj w temperaturze pokojowej lub schłodzony. Smacznego!

nowe-22-20nowe-22-15nowe-22-18nowe-22-21

Oryginalny przepis znajdziesz TU.