Przygotowanie tego deseru zajmie Wam pół godziny. Ale jeśli Twoje dzieci nie jedzą krowiego nabiału, a czasem mają ochotę na coś naprawdę pysznego, to ten deserek jest właśnie dla WAS!
Deser a’la KINDER JOY
Składniki na deser
- 375ml mleczka kokosowego z puszki
- 100g białego ryżu
- 75g syropu z agawy lub cukru pudru do smaku
- 100ml wody
- Naturalny aromat waniliowy (można pominąć)
- ⅓ łyżeczki soli
- +1 łyżka kakao na czekoladową warstwęie
Kulki czekoladowe
- Czekolada ulubiona 100 g
- 2 łyżki mleka kokosowego lub wody
- Preparowana kasza jaglana albo wafle ryżowe podrobione na mniejsze kawałki
Mleczko kokosowe gotuj z ryżem pod przykryciem około 20 minut – na wolnym ogniu. Gdy ryż będzie bardzo miękki dodaj syrop z agawy lub cukier, wodę, aromat i sól – blenduj tak długo, aż masa będzie gładka. W razie konieczności dosłódź albo dolej wody, jeśli uważasz, że masa jest za gęsta ( w lodówce gęstnieje). Następnie odłóż 1/3 deserku i dodaj łyżeczkę kakao i ewentualnie znów sprawdź słodkość.
Przygotuj kulki. Rozpust czekoladę w garnuszku z dodatkiem mleka lub wody. Do ciepłej masy dosyp kaszę lub wafle. Wymieszaj i uformuj małe kuleczki. Włóż do lodówki na 5 min.
Do pucharków nakładaj krem ciemny, na to jasny, a na to kulki czekoladowe. Podawaj w temperaturze pokojowej lub schłodzony. Smacznego!
Oryginalny przepis znajdziesz TU.






