Nasz „domowy program„, by wprowadzać coraz to nowsze smaki w menu Dziewczynek trwa w najlepsze. I powiem Wam tak – idzie nam coraz lepiej. Wiki próbuje nowości i choć nie wszystko darzy miłością, to jednak próbuje. Uf. Próbuje. Bierze do buzi i smakuje. Nawet jeśli coś jej nie podchodzi wizualnie, otwiera swą paszczę i … albo jest wielkie zaskoczenie „Wow, to dobre„, albo na odwrót „To jest … yyy … takie sobie Mamuś„.

nowe-1-1325

Naszym ostatnim zakupem książkowym (Tak! Kocham książki kulinarne) jest „Mama Alergika Gotuje z Dziećmi„. Zakochałam się w tej pozycji, zwłaszcza, że przypadła ona do gustu Wiktorii. Wstaje co ranek i pyta „Co dziś na śniadanie z książeczki wyczarujemy?”. Wczoraj smakowaliśmy koktail bananowy a dziś „Eliksir dodający skrzdeł”. Jak go zrobić?

Eliksir dodający skrzydeł *

*Nazwa i przepis pochodzi z książki MAG

nowe-1-1321

  • 5 łyżek nasion chia
  • 350 ml mleka roślinnego lub krowiego
  • 6 dużych daktyli
  • 200 ml ciepłej wody
  • 150 g malin, truskawek lub innch owoców sezonowych – u nas borówki

Wsyp nasiona chia i daktyle do blendera, zalej ciepłym mlekiem. Odstaw mieszankę na ok 20 minut. Dodaj owoce i wodę i zblenduj. Smacznego!

Bez nasion chia eliksir można podawać dziecku od 9 miesiąca życia! 

Wracając do książki. Jest fantastyczna. Znajdziesz w niej wskazówki dla rodziców niejadków. Magiczni bohaterowie książki umilają dziecku podróż po krainie zdrowego jedzenia. Dodatki w postaci rymowanek, piękne ilustracje i mnóstwo cennch rad. Ta książka to niezbędnik w kuchni, w której żywią się nie tylko dorośli. 

Buziaki!

nowe-1-1320nowe-1-1322nowe-1-1328nowe-1-1324

nowe-1-1326 Krzesełka Dziewczynek – Stokke Tripp Trapp