Jabłecznik kojarzy mi się z rodzinnym domem. Żaden tam odchudzony jabłecznik fit bez cukru. Taka zwykła słodka szarlotka. Z białym cukrem, odrobiną cynamonu i koniecznie z cukrem pudrem. W dodatku z jabłek z własnego sadu. Choć w sumie nie powinnam mylić tych dwóch nazw, bo Babcia zawsze mi powtarzała, że jabłecznik i szarlotka to nie to samo. Ale nie bawmy się w detale. Wiadomo o co chodzi. A tak na marginesie – ja do dziś nie widzę różnicy … 🙂

Jakiś czas temu próbowałam zrobić szarlotkę bezglutenową. Chciałam zapunktować u Bartka, który glutenu nie je, a że i my staramy się go ograniczać, to myślę sobie – będzie poezja. Niestety. Muszę przyznać, że ciasta bez glutenu nie zawsze wychodzą mi dobrze. W ogóle jak mam wybór, to wiadomo, że wolę te na mące orkiszowej, pulchne i pulchniutkie. I wtedy przymykam oczy na to, że to nie do końca zdrowo … raz na jakiś czas można pozwolić sobie na małą rozpustę.

Wczoraj wyjmując jabłka z lodówki postawiłam na najbardziej klasyczną wersję jabłecznika – z cukrem, mąką i jajkami, znalezioną w książce Kulinarne ABC. Nie mogłam się oprzeć, bo przypomniałam sobie te zapachy sprzed kilkunastu lat rozchodzące się po domu i w mig gromadzące całą naszą ferajnę przy kuchennym stole. Zrobiłam więc blaszkę i właśnie pisząc ten wpis zajadam się kawałkiem, siedząc w pokoju i słysząc miarowe oddechy obu córek … Opatulona kocem łechtam swoje kubki smakowe, wierząc, że jak spróbujesz tego ciasta, to zrozumiesz co mam na myśli …

Jabłecznik 

nowe-1-2197

Co potrzebujesz?

  • 130 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 150 g cukru ( możesz użyć go mniej, bo ciasto wychodzi bardzo słodkie)
  • 30 g brandy lub rumu
  • 200 g mąki orkiszowej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 4 jabłka
  • cynamon

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Natłuść formę ( u mnie forma do tarty). Obierz jabłka, przekrój na pół, usuń gniazda i ponacinaj równolegle nożem, tak by ich nie przeciąć. Posyp cynamonem. Mikserem wymieszaj składniki na ciasto. Wlej je do formy, a na wierzch ciasta ułóż jabłka nacięciem do góry, lekko je dociskając. Piecz 30-40 minut lub do suchego patyczka. Ostudzone wyjmij z formy i posyp cukrem pudrem. Ono nie ma prawa się nie udać 🙂

Smacznego 🙂

Miłośnicy jabłecznika – jesteście tutaj?

nowe-2nowe-4-2nowe-5-4