Jeśli lubisz banany, nie uwierzę, jeśli powiesz mi, że jeszcze nigdy nie robiłaś placuszków bananowych na śniadanie, podwieczorek lub kolację. Z owocami smakują doskonale. Do tego łyżeczka dżemu, kakao i szybkie i zdrowe danie gotowe.

Ale… okazuje się, że nie każdy lubiący ten owoc, placki przyrządzał. Jeśli masz banany pod ręką, do tego jajko i mąkę i sodę – to masz wszystko. Do dzieła!

Ekspresowe placuszki bananowe

1 banan
1 jajko 
1 duża szczypta sody oczyszczonej
3-4 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej
olej do posmarowania patelni

Wszystkie składniki zblenduj (konsystencja musi przypominać gęstą śmietanę). Nakładaj placuszki na rozgrzaną! patelnię, posmarowana olejem np. kokosowym. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami. Na zimno smakują również dobrze, więc możesz z powodzeniem zapakować je do szkolnego lunchboxa!

Smacznego wtorku kochani!