Dlatego postanowiłam pokazać jakie szybkie i zdrowe śniadanie robię swoim dzieciom. Znasz ten pomysł?

Zapytania o to, co najczęściej jedzą dziewczynki na śniadanie, wciąż są tymi, które dostaję najczęściej. Ale wiadomo. Co pora roku, to i pomysły się zmieniają. Latem śniadanie bez owoców to śniadanie stracone, natomiast im chłodniej na dworze, staram się przygotować im taki start dnia, by rozgrzał nie tylko ich brzuszki, ale i główki.

W Dniu Zdrowego Śniadania stawiam na … ZBOŻA!

W zasadzie to każdego dnia staram się, by rankiem to właśnie przetwory zbożowe dominowały w naszym menu. Zgodnie z zaleceniami dążę do tego, by na śniadanie przygotować dziewczynkom posiłek ze zbóż, białka oraz warzyw lub owoców sezonowych, aktualnie jabłek i gruszek przede wszystkim. Mam wtedy świadomość, że rozpoczynają dobrze dzień i będą mieć dużo sił i energii na zabawę. Zwłaszcza, gdy za oknem szaro i buro. Cieszę się też, że nie muszę już teraz szykować im oddzielnych śniadań. Maja jest na tyle duża, że zjada już wszystko, a najbardziej interesuje ją to …, co ma siostra na talerzu. Specjalnie więc nie muszę zachęcać jej, by wzięła do ust coś nowego. Wystarczy, że weźmie to Wiki. Też znasz ten sposób na niejadka?

Jest jeszcze jeden sposób na jesienne śniadania, który praktykuję od dawna. Staram się, by przygotowanie ich nie zajęło mi pół dnia. I choć lubię celebrować nasz domowy „slow life”, to jednak rankiem wyznaję zasadę –im szybciej, tym lepiej. Dlatego w mojej kuchennej szafce znajdują się …

Płatki zbożowe

Jestem ciekawa jakie lubisz najbardziej? My lubimy różne: żytnie, kukurydziane. Ja bardzo lubię owsiane; owsianka z bananami i rodzynkami jest niezastąpiona podczas śniadań w sobotę. Natomiast dziewczynki lubią płatki kukurydziane a także płatki jaglane, które są bardzo szybką formą podania dziecku cennych zbóż. Kto lubi gotować kaszę jaglaną wie, że trochę się trzeba namęczyć, by wyszła pyszna i pozbawiona goryczki, co nie zawsze mi się udaje. Płatki jaglane są produkowane z rozgniecionych ziaren prosa i choć nie mają charakterystycznego smaku kaszy jaglanej, to nie są pozbawione składników odżywczych. A wręcz przeciwnie. Ponadto są cennym źródłem witaminy E, wapnia, potasu, fosforu i magnezu. Są świetną alternatywą dla śniadaniowych kanapek, a fakt, że można podawać je zarówno na ciepło jak i na zimno, dodatkowo przemawia za tym, by mieć je zawsze pod ręką. Dla dzieci połączenie płatków jaglanych z białkiem i warzywami lub owocami, stanowi idealny posiłek w sam raz na jesienny ranek. Dlatego moim dziewczynkom lubię zaserwować rano wytrawny omlet z płatkami jaglanymi i dodatkami. Ten omlet jest tak dobry, że chętnie zajada się nim cała nasza rodzina. Musisz go koniecznie spróbować, dlatego zapisz sobie przepis i wracaj do niego ilekroć będziesz mieć smaka na szybkie i wartościowe śniadanie.

Omlet z płatkami jaglanymi lub żytnimi

Składniki (1–2 porcje)

  • 3 jajka
  • 4 łyżki płatków jaglanych lub żytnich
  • 1 łyżka mleka
  • pół pomidora
  • plaster szynki
  • 2 kostki sera feta
  • zioła prowansalskie
  • olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Żółtka wymieszać z mlekiem, ziołami, pomidorem pokrojonym na kawałki, szynką i fetą. Całość delikatnie połączyć z białkami i usmażyć na rozgrzanej patelni pod przykryciem około 4 minut do momentu ścięcia się góry.

Podawać na ciepło ze świeżym szczypiorkiem w towarzystwie kakao.

I jak podoba Ci się nasz przepis? Znajdziesz w nim wszystko to, co najlepsze. Mamy wartościowe przetwory zbożowe – płatki, w tym przypadku jaglane oraz jajka jako źródło białka. Dodatki do omletu są sprawą indywidualną. My lubimy zarówno omlety w wersji wytrawnej, ale te na słodko polane syropem klonowym, są również fantastyczne. Ważne jest to, że przygotowując takie śniadanie podajemy dzieciom pożywne zboża, a ich obecność w porannej diecie pomoże im dobrze zacząć dzień i wyrobi nawyki, które w przyszłości przeniosą również na swoje dzieci.

I takich poranków jak ten nasz na zdjęciach życzę Ci na co dzień.

 „Organizatorem programu ,,Rola pieczywa i przetworów zbożowych w codziennej diecie III” jest Krajowa Federacja Producentów Zbóż. Program sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych”.

  • Ewelina Szajko

    Rozumiem, że płatki mają się znaleźć w mieszance z żółtkami?

  • Iwona – Inspirująca XL-ka

    Moje dziewczyny mają taką samą kieckę jak Majeczka 🙂

  • Agataaaa

    super zdjęcia! i pomysły też, takie normalne bez wydziwień typu komosa i jarmuż 🙂