Ok. Z tymi warzywami to jest prawie zawsze pod górkę. Jak dziecko lubi warzywa to super, jak nie lubi to na całego. Wiki zawsze miała opory do surowych warzyw i nawet nie przełknie pomidora, papryki czy ogórka. Gotowane pół biedy, kremy uwielbia, placuszki są HITEM, więc jakoś przemycać te nieszczęsne warzywa nam się udaje. Owoce lubi, soki wyciskane pije każdego dnia, nawet te z zieloną pietruszką, więc nie jest źle. Majka podobnie. Ale ostatnio jedna z Was napisała mi, że jej dziecko pluje i tym co widać i tym co ukryte, czyli nawet zupy nie przechodzą … Niestety i takie dzieci są i tylko wierzyć, że z tego wyrosną. A wyrosną. Póki co polecam zrobić to bombowe ciasto z … uwaga … cukinii 🙂 Pyszny murzynek, oblany gorzką polewą czekoladową zachwyci każdego niejadka. I Was. 

Cukinia w ogóle jest świetnym warzywem. „Ma więcej witamin i minerałów niż inne warzywa dyniowate. Z pewnością jest ona dobrym źródłem witaminy A (niezbędnej do prawidłowego widzenia i dobrej odporności) – w 100 g cukinii znajduje się ok. 210 µg tego związku (dzienne zapotrzebowanie na witaminę A u osoby dorosłej wynosi 700 – 900 µg). Cukinia zawiera również witaminy z grupy B, (potrzebne m.in. do prawidłowej pracy układu nerwowego, w tym mózgu i sprawnego trawienia) oraz witaminę C, która wspomaga przyswajanie żelaza, wzmacnia układ odpornościowy, jest potrzebna dla rozwoju i regeneracji tkanek oraz dobrej kondycji zębów i dziąseł. Oprócz wymienionych witamin cukinia zawiera również składniki mineralne, wśród których znajdują się m.in. fosfor, wapń, żelazo, sód, potas i jod. Co do właściwości cukinia działa alkalizująco, zapobiegając zakwaszeniu organizmu. Odkwaszające działanie cukinii ma korzystny wpływ na procesy trawienne i usuwanie z organizmu zbędnych produktów przemiany materii.*

Warto więc wprowadzic ją na stałe do menu. My aktualnie codziennie kręcimy krem z cukinii, bo Maja i Wiki się zajadają tą zupą, a na deser mamy ciacho. Łap przepis, który znalazłam tutaj.

Obłędne ciasto z cukinii

  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka alkoholu
  • 3/4 szklanki cukru kokosowego/ nie używasz cukru? Zrób mus z daktyli (daktyle namoczone w goracej wodzie i zblendowane)
  • 125 g mąki orkiszowej. pszennej lub mąki owsianej (ja robiłam na orkiszowej)
  • 90 g musu jabłkowego
  • 45 g kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 szklanki cukinii (ze skórką) startej na drobnych oczkach
  • 1 łyżka kremowego masła orzechowego (najleposzej jakości 100% orzechów)
  • czekolada do rozpuszczania (70% kakao) do polania ciasta + 1 łyżka wody i 1 łyżeczka oleju kokosowego

Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub spryskaj sprayem do pieczenia. W dużej misce wymieszaj jajka, cukier kokosowy, ekstrakt z wanilii i pozostaw na 5 minut. Do osobnej miski dodaj przesianą mąkę wraz z kakao, sodą i solą. Koniecznie upewnij się, czy nie pozostały jakieś grudki. Bardzo delikatnie połącz suche i mokre składniki, nie miksuj. Na koniec dodaj startą cukinię, a także masło orzechowe i wylej wykonaną masę na blaszkę, wyrównując ją szpatułką.  Ciasto piecz przez około 30-35 minut. Na sam koniec polej ciasto rozpuszczoną czekoladą” *

 

Zakochacie się! Mówię Wam! 

Buziaki!

  • Monika Flok

    no własnie skąt Ty bierzesz takie świewtne przepisy:) juz go zjadłam -oczami:)

  • Agnieszka Maciek

    Ciasto wyglądaja super. Napewno pyszne, ale jako „warzywa” to u mnie nie przejdzie.

  • Łukasz Patrycja Sałek

    Wyglada oblednie 😀

  • Sylwia Galus

    Super! Pytanie: Co mam tylko zrobić z tym musem jabłkowym?