Wiem, że uwielbiacie takie gotowe rozwiązania, więc dziś zapraszam Was na 8 pomysłów na DRUGIE śniadanie do szkoły O tym, jak przygotowuję lunchboxy, pisałam Wam więcej w moim ebooku – „Jak ogarnąć dzień z dziećmi od A do Z” –  za 12,90 możecie znaleźć garść inspiracji i kilka przepisów, które nie znajdują się na blogu. To taki bardziej poradnik, ale niezwykle praktyczny. Możecie go kupić na mamalifesklep.pl

8 pomysłów na DRUGIE śniadanie do szkoły 

Zazwyczaj daję Wiktorii oprócz wody, owoc oraz garść orzeszków. A do tego w pudełku jako zdrowe, drugie śniadanie do szkoły mogą się znaleźć:

1. Owsiane ciasteczka 

2 szklanki płatków owsianych górskich
2 jajka
2 łyżki mąki
2 łyżki miodu
6 łyżek oleju kokosowego lub innego
2 starte jabłka bez soku (ścierasz i odsączasz sok)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cynamonu
2 garście rodzynek
3 łyżki podprażonego sezamu

Wszystkie składniki wymieszaj i formując ciasteczka, ułóż na papierze do pieczenia lub silikonowej stolnicy. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (bez termoobiegu, grzałka góra – dół) i piecz 15 minut. Jeśli nie chcesz używać mąki ciasteczka też wyjdą, będą natomiast bardziej wilgotne i mniej kruche. Wtedy pieką się 10 minut.

2. Ekspresowe ciasteczka kokosowe

1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka wiórków kokosowych
2 łyżki tahini
3 łyżki miodu
5 daktyli medjool
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli

Umieść składniki w robocie kuchennym i miksuj, aż mieszanina będzie dobrze połączona i sklejona. Uformuj kulki. Umieść je na przygotowanej tacy i delikatnie spłaszcz.
Piecz ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 185 stopni przez 12 – 14 minut lub do uzyskania złotego koloru. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na blasze na 5–10 minut, a następnie delikatnie przenieść na stojak do chłodzenia, aby całkowicie ostygły.

3. Chleb z batatów

1 szklanka pieczonego miąższu z batatów (około 200 gram ugotowanej wagi) 
1 szklanka mąki kokosowej
1 szklanka pełnotłustego greckiego jogurtu naturalnego lub jogurtu kokosowego
1/4 szklanki syropu klonowego lub miodu
6 jajek
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Nasmaruj i wyłóż formę do bochenków. Moja ma wymiary 19,5 cm x 9,5 cm. Umieść słodkie ziemniaki, mąkę kokosową, jogurt, syrop klonowy i jajka do blendera i miksuj, aż mieszanina będzie przypominała gładkie, rzadkie ciasto. Dodaj sodę i wymieszaj do połączenia. Wlej ciasto do przygotowanej formy i piecz przez 45 – 50 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź w formie przez 10 minut, a następnie delikatnie przenieść na stojak do chłodzenia. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Ten chlebek jest pyszny!

4. Śniadaniowe babeczki pełne owoców

skórka i sok z jednej pomarańczy
2 filiżanki pokrojonych w kostkę suszonych owoców np daktyli, rodzynek, moreli
3/4 szklanki mąki kokosowej
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
5 jajek
1 1/2 szklanki puree z dyni
3 łyżki oleju kokosowego
łyżka miodu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Nasmaruj 12 otworów blaszki na muffinki.
Włóż sok, skórkę i suszone owoce do rondelka.  Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez pięć minut. Sprawdź, czy owoce nie przylegają do dna garnka. Gdy owoce się gotują, przesiej mąkę kokosową do miski. Dodaj cynamon, imbir i sól. Dodaj jajka i mieszaj, aż dobrze się połączą. Dodaj puree z dyni, olej kokosowy, wanilię i miód oraz sodę.  Na końcu dodaj mieszaninę owoców.
Rozłóż mieszankę równomiernie do otworów na muffinki i piecz przez 25-30 minut. Ostudź.

5. Chleb z rodzynkami 

300 gramów miąższu ze słodkich ziemniaków 
1/2 szklanki przesianej mąki kokosowej
3 jajka
60 gramów stopionego masła lub oleju kokosowego
1 łyżeczka sody 
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka wanilii
1/2 szklanki rodzynek
szczypta soli

Wszystkie składniki z wyjątkiem rodzynek włóż do blendera i zmiksuj, aż dobrze się połączą, delikatnie wymieszaj rodzynki. Przełóż miksturę do przygotowanej formy, wyrównaj łyżką. Piecz przez 40 minut w 180 stopniach. Przykryj bochenek folią i piecz przez kolejne 20 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź przed krojeniem.

6. Włoski bochenek chleba – co powiesz na takie drugie śniadanie do szkoły?

12 daktyli medjool
1 dojrzały banan
1 szklanka orzechów włoskich
2 szklanki mąki migdałowej
3 łyżki masła migdałowego 
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka mielonego cynamonu
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Umieść połowę daktyli i banana w blenderze. Mieszaj, aż masa będzie gładka i dobrze połączona. Dodaj pozostałe daktyle i orzechy włoskie. Szybko zmiksuj, aby z grubsza posiekać daktyle i orzechy włoskie. Dodaj mąkę migdałową i połącz. Dodaj masło migdałowe, cynamon, wanilię i sól, połącz. Dodaj jajka, połącz. Dodać proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać i wyłożyć łyżką do przygotowanej formy. Wygładź wierzch łyżką. Piecz przez 35 minut, przykryj folią i piecz przez kolejne 10 minut. Wyjmij z piekarnika i odstawić do ostygnięcia w formie.

7. Batony daktylowe

2 szklanki wiórków kokosowych
1/4 szklanki pestek dyni
1/4 szklanki nasion słonecznika
1/4 szklanki kakao
1/4 szklanki kawałków ciemnej czekolady
10 daktyli bez pestek najlepiej Medjool
2 łyżki miodu
2 łyżki tahini
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli

Kwadratową blaszkę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Umieść składniki w blenderze i miksuj, aż mieszanina się rozpadnie i sklei. Wciśnij mocno miksturę do przygotowanej formy. Formę wstaw do lodówki na dwie lub więcej godzin.
Po zastygnięciu możesz oblać rozpuszczoną czekoladą.

8. Jagalne muffinki 

szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
2 jajka
¼ kostki roztopionego masła
sok z ½ cytryny
starta skórka z ½ cytryny – najlepiej niewoskowanej
łyżka miodu
½ puree z daktyli
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mąki bezglutenowej

Zmiksuj wszystkie składniki. Dodaj na koniec roztopione masło. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (bez termoobiegu, grzałka góra-dół) przez 30 minut.

Jeśli nie lubisz bezglutenowej żywności, dodaj do przepisów zwykłą mąkę (możesz spróbować dodać jej mniej). Mam nadzieję, że znalazłaś inspirację na zdrowe, drugie śniadanie do szkoły dla Twojego dziecka. Będzie mi miło jeśli podzielisz się tym wpisem z innymi. 

Ps. A może chcesz garść inspiracji na obiady dla dzieci? Zapraszam TUTAJ. Zapraszam też na mojego Instagrama – bądź z nami również tam! Kliknij TUTAJ

śniadanie do szkoły

Tutaj znajdziesz te przepisy w wersji PDF – pobierz na swoją komórkę – Śniadania do szkoły