Same wiecie pewnie jak to jest, jak się wraca z urlopu. Sterta prania, pusta lodówka, a i jeszcze mąż w pracy do niedzielnego południa. Ja sama i one dwie. Ale pomyślałam sobie, że weekend bez słodkości, to weekend stracony, więc jeśli szukasz jeszcze inspiracji, to może drożdżówki z jabłkami lub budyniem, to będzie to, co zrobisz właśnie dziś?
Drożdżówki z jabłkami
- 500 g mąki pszennej lub orkiszowej
- 40 dag drożdży (ja dałabym 30 następnym razem, bo zbyt intensywnie pachniało drożdżami)
- 250 g mleka – u mnie orkiszowe
- 80 g cukru
- 100 g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- 4 jabłka
- cukier brązowy – u mnie kokosowy
- cynamon
Przygotuj zaczyn. 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru i 5 łyżek mleka połącz z drożdżami. Odstaw na 30 minut. Gdy zaczyn wyrośnie połącz pozostałą mąkę, cukier, mleko, jajko i cukier oraz zaczyn i wyrób ciasto. Do ciasta dolewaj roztopione masło i wyrabiaj tak długo, aż stanie się gładkie i błyszczące. Włóż do miski, przykryj ściereczką i niech rośnie godzinę. W międzyczasie jabłka pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.
Gdy ciasto wyrośnie podziel je na 2 części. Z każdej uformuj prostokąt. Na rozwałkowane ciasto nałóż roztopione masło, posyp cukrem i cynamonem, posmaruj jabłkami. Zwiń jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Następnie pokrój na kawałki ok. 4-5 cm i układaj na blaszce jeden obok drugiego, tak jak na zdjęciach końcowych. Pozostaw jeszcze chwilę do wyrośnięcia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 30 minut.
Na koniec delektuj się smakiem 🙂
Oczywiście możesz zrobić wersję z budyniem, marmoladą lub nutellą. Jak kto woli. Liczy się efekt i smak.
Powodzenia!
Przepis znaleziony tutaj.


