Lata wstecz uwielbiałam sos słodko – kwaśny. Ze słoika rzecz jasna. Albo co gorsza z torebki. To był naprawdę szczyt moich możliwości. Otworzyć, zamieszać i gotowe. Ale kto by się przejmował, kiedy egzamin z anatomii za dwa dni. Lepsze to niż sucha bułka z masłem.

Swój pierwszy domowy sos słodko kwaśny zrobiłam 5 lata temu. Tak nam posmakował, że tamtego lata zamknęłam go w kilkunastu słoikach na zaś. Na zimę. Zimy się jednak nie doczekał. Systematycznie zjadany, czytaj codziennie, zniknął z prędkością światła w ciągu miesiąca. Potem urodziłam Wiki i jakoś czasu mi nie starczało na to, by robić masową produkcję. Od czasu do czasu jednak, odświeżałam sobie ten przepis, za każdym razem liżąc po sobie talerz.

Wczoraj znów mnie natchnęło na ryż. Całe szczęście miałam wszystkie składniki w lodówce, więc wyczarowałam pyszne danie. Jeśli jeszcze nigdy nie robiłaś sosu słodko – kwaśnego własnej roboty, zapraszam po przepis. Będziesz zachwycona i zaskoczona, że to wcale nie takie trudne.

SOS słodko – kwaśny, idealny do ryżu

nowe-22-63

  • 2 cebule
  • 3 małe marchewki
  • 2 papryki
  • Kilka plastrów świeżego ananasa (ewentualnie z puszki)
  • Passata pomidorowa ok 500-700 g
  • 1 ząbek czosnku
  • Kurczak/ fasola z puszki dla osób nie jedzących mięsa
  • Sól, pieprz, 2 łyżki octu, papryka słodka, ostra cukier
  • Mąka ziemniaczana rozrobiona z wodą (około 2 łyżek)

Podsmaż cebulę na oleju. Do cebuli dodaj pokrojoną w słupki marchewkę oraz pokrojoną w kostkę paprykę i ananasa. Wlej przecier pomidorowy. Dodaj rozgnieciony ząbek czosnku oraz przyprawy wedle swojego smaku. Gdy warzywa będą miękkie dodaj mąkę ziemniaczaną rozrobioną z wodą. Raz jeszcze sprawdź, czy sos jest dobrze doprawiony. Na koniec wymieszaj z kurczakiem lub fasolą. Jeśli robisz danie tylko z kurczakiem pokrój go i podsmaż razem z cebulą, dalej postępując według przepisu.

Danie podawaj z ryżem, ciesząc się domowym sosem słodko – kwaśnym!

Ps. Do sosu możesz dodać pędy bambusa, ale nie jest to konieczność.

nowe-22-62