Dziś mam dla Was kolejny przepis, którego zrobienie nie jest czasochłonne, natomiast efekt jest warty każdej minuty spędzonej w kuchni. Co prawda nie miałam stempelków „Petit Beurre„, więc zrobiłam okrągłe, ale to nie przeszkodziło dziewczynkom w zjedzeniu wszystkich herbatników na wczorajszy podwieczorek. A i Bartek zajadał się nimi i powiedział „Bomba”.

Maślane harbatniki nie są bardzo słodkie, ale jeśli wolicie słodsze, dodajcie więcej cukru. Ja dodałam erytrol, zamiast zwykłego białego cukru i dorzuciłam go o 20 g więcej niż w oryginale, który znajdziecie TU, a i tak wydawały mi się mało słodkie. Za to są maślane i naprawdę pyszne.

Można przechowywać je do 7 dni w szczelnym pojemniku, natomiast u nas całość poszła, nim zdążyła dobrze się wystudzić. 
Chętnie jutro zrobię kolejną partię i przetestuję, jak się je gryzie, jak są chłodne i chrupiące, ale wiedząc, że jeszcze nigdy nie zawiodłam się na żadnym przepisie z Moje Wypieki, celuję w ciemno, że będą cudowne!

Herbatniki Petit Beurre

„Składniki na około 50 ciastek:

  • 100 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%

Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 60 minut.*

Po schłodzeniu, odrywać kawałki ciasta i wałkować na grubość około 2 – 3 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać ciastka i robić stempelki. Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut, do lekkiego zezłocenia brzegów. Wyjąć, wystudzić na kratce.

* ciasto można przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce, można także mrozić

Smacznego poniedziałku!

  • Basia Chwała

    Jutro postaram się wypróbować 🙂

  • Monika Flok

    o jejku znów mnie na wieczor gnebisz słodkościami:):P bardzo lubie takie ciasteczka z mleczkiem;)