O tym, że kostka rosołowa jest fajna, wie każda z nas. Bulion do zupy w sekundę to naprawdę coś, z czego lubię korzystać. Swojego czasu uwielbiałam dodawać taką kupną do wszystkiego, ale cieszę się, że skończyłam to robić już kilka lat temu, bo skład jest kosmiczny. Na pierwszym miejscu olej palmowy, a potem wzmacniacze smaku. W warzywnej kostce, warzywa stanowią 4 % całości składu, a reszta – same sprawdźcie. 

Niemniej fajnie jest mieć w swoich zasobach domowy koncentrat warzywny, którego przygotowanie jest banalnie proste. Dlatego dziś zachęcam Cię do przygotowania go. Możesz przechowywać go w lodówce do kilku miesięcy, choć gwarantuję, że będziesz go używać każdego dnia. Koncentrat ten to praktycznie same warzywa, zioła i sól, która jest niezbędnym konserwantem całości. Do przygotowania litru wywaru wystarczy 1 łyżka naszej „kostki w słoiku”. Mój koncentrat powstał w Thermomixie, a przepis pochodzi z książki ABC, ale jeśli nie masz TM, nie załamuj rąk. wystarczy, że masz blender i  dasz radę go zrobić, a wyjdzie Ci równie fantastycznie. 

Domowa kostka warzywna zamknięta w słoiku

  • 200 g selera naciowego
  • 250 g marchewki
  • 100 g cebuli
  • 100 g pomidora
  • 150 g cukinii
  • 50 g świeżych grzybów lub pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 liście laurowe
  • świeże lub suszone zioła – lubczyk, szałwia, rozmaryn. bazylia
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • świeża kurkuma – do kupienia np. w Lidlu
  • 120 g soli gruboziarnistej lub himalajskiej
  • 30 g białego wina
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Warzywa, zioła i liść laurowy zmiksuj. Dodaj sól, wino i oliwę i gotuj 30 minut. Na końcu wszystko raz jeszcze porządnie zblenduj na pastę. Przełóż do wyparzonych słoiczków i odstaw do ostygnięcie. 

Fajnie będzie jeśli potraktujesz to jako inspirację do przygotowania swojego ulubionego koncentratu. Możesz dodać tam np. pora, pietruszkę, ziele angielski albo tarty parmezan. Możesz poeksperymentować i napisać jak ci wyszło. Pamiętaj niemniej o soli, bo jeśli dodasz jej za mało, Twój koncentrat powinnaś trzymać w zamrażalniku. 

Mam nadzieję, że te zdjęcia pomogą podjąć Ci dobrą decyzję i już jutro zabierzesz się do pracy! Taki bulion to też świetny prezent dla kogoś bliskiego, więc jak zrobisz z dwóch porcji to możesz kogoś nim obdarować, tak jak zrobiłam to ja!