Dziś lekko i przyjemnie. Rodzinnie. Właśnie spędzamy weekend u mojej siostry jedząc ciasteczka owsiane FIT. Pijemy kawę, gadamy, choć już nie do rana. Kiedyś to były czasy. Pogaduchy do poduszki, z każdą minutą przeciągały się aż do rana. Też masz takie wspomnienia? Choć były takie moment, że każda z nas miała swoje sprawy. Dzieli nas 5 lat i dopiero teraz, gdy jesteśmy obie dzieciatymi mężatkami, zdecydowanie więcej nas łączy niż dzieli. Choć charakterki różne. W zasadzie dziś przyszło mi do głowy, że mogłabym zamieszkać z nią pod jednym dachem. Niestety mój pomysł nie spotkał się z jej entuzjazmem. „Owszem, chyba, że na większym metrażu z dzielącym nas murem” – rzekła. A mi tak dobrze … gotują za mnie, czasem tylko sos doprawię, nawet łóżko pościelą, gdy rankiem krzątam się koło Mai. No i robią ciasteczka. Nie chce mi się do domu wracać. Sami rozumiecie 🙂
Żeby jednak przy sobocie nie zasypywać Ciebie moimi wywodami, zostawię Cię z autorskim przepisem mojej siostry na ciasteczka owsiane FIT bez cukru, za to z miodem, prażonym sezamem, rodzynkami i jabłuszkiem. Takie mini jabłeczniki, które gotowe są w 15 minut i gwarantuję Ci, że w mig znikną z Waszego stołu. Są tak dobre, że „kradnę” przepis i dzielę się z nim z Tobą. Będą idealne do kawy albo na leniwą kolację do szklanki zimnego mleka. Chętna?
Ciasteczka owsiane FIT bez cukru, z prażonym sezamem, rodzynkami i jabłkiem
Co potrzebujesz? / przepis na około 15-20 ciasteczek
- 2 szklanki płatków owsianych górskich
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki miodu
- 6 łyżek oleju kokosowego lub innego
- 2 starte jabłka bez soku (ścierasz i odsączasz sok)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cynamonu
- 2 garście rodzynek
- 3 łyżki podprażonego sezamu
Wszystkie składniki mieszasz i formując ciasteczka, układasz na papierze do pieczenia lub silikonowej stolnicy. Wkładasz do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (bez termoobiegu, grzałka góra – dół) i pieczesz 15 minut. Jeśli nie chcesz używać mąki ciasteczka też wyjdą, będą natomiast bardziej wilgotne i mniej kruche. Wtedy pieką się 10 minut. Jeśli użyjesz płatków owsianych bezglutenowych , masz przekąskę dla małego alergika:)
Smacznego Kochana! A jeśli nadal się wahasz, to te zdjęcia, przed naszą popołudniową konsumpcją powinny Cię przekonać 🙂
Jeśli jesteś w tym miejscu to oznacza, że masz dzieci i lubisz dla nich gotować.
Chcesz poznać tajniki mojej kuchni?
Zapraszam Cię do zakupu mojego autorskiego poradnika –
Jak gotować, żeby dzieci jadły? – moja kuchnia bez tajemnic
To duża dawka wiedzy, praktycznych rad zawartych w wielu tabelach i ponad 100 zdrowych przepisów na śniadania, obiady i DESERY, które zachęcają całą rodzinę do wspólnego gotowania.
Ebooka w promocyjnej cenie możesz kupić
TUTAJ