Powracają upały, a to oznacza, że znów wchodzę w tryb przygotowywania dań obiadowych, które robi się szybko i w dodatku orzeźwiają.
Lubię chłodniki. Pamiętam pierwszy raz, kiedy spróbowałam chłodnik litewski. To była prawdziwa poezja.
Dziś mam w planach przygotowania nieco mniej pracochłonnego chłodnika – chłodnik z rzodkiewek. Do tego podam młode ziemniaczki z koperkiem i jajko sadzone i w zasadzie będzie to cały obiad, który dziś zaserwuję sobie samej. Będzie smacznie.

Chłodnik z rzodkiewek – przygotowanie

Żeby przygotować chłodnik potrzebujesz

  • duży pęczek rzodkiewek (ok 15 szt.)
  • 1 zielony ogórek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szklanki jogurtu
  • 2 szklanki zsiadłego mleka
  • sól, pieprz
  • koperek i szczypiorek

Rzodkiewki i ogórka zetrzyj na tarce. Odsącz z nadmiaru soku. Wymieszaj pozostałe składniki i dopraw. Włóż do lodówki na minimum godzinę. Chłodnik z rzodkiewek podawaj z młodymi ziemniaczkami i jajkiem sadzonym.

Smacznego!