Kto mnie zna, to wie, że uwielbiam szybkie rozwiązania w kuchni, ale też takie, którym nie brakuje smaku. Kto mnie zna, to wie, że uwielbiam to co włoskie, a wszystko co pomidorowe nie jest mi obce. Za dobrze przygotowane makarony, jestem w stanie oddać cały dobytek, a już na pewno jestem w stanie za nie dobrze zapłacić. Tylko po co przepłacać, jak można mieć coś doskonałego w domu? 

Odkąd mam Thermomix, weszłam na wyższy poziom kucharzenia, choć nie ukrywam, że wiekszość rzeczy z powodzeniem można przygotować nie będąc posiadaczką tego cuda. W przypadku dzisiejszego obiadu, tudzież romantcznej kolacji przy świecach, wystarczy dobry blender i chęci. Jako miłośniczka pesto, kupowałam zazwyczaj mały słoiczek w sklepie. Od dziś nic z tego! Żadne sklepowe! Tylko domowe! Poznaj więc przepis na idealne …

PESTO z suszonych pomidorów i nerkowców *

nowe-1-1377

  • 2 ząbki czosnku
  • paczka nerkowców 70 g z Biedronki
  • 3 orzechy włoskie
  • słoiczek suszonych pomidorów 270 g z Biedronki
  • łyżeczka soli
  • 70 g sera grana padano
  • oliwa z oliwek
  • papryka z Biedronki w słoiczku w zalewie oliwnej (opcjonalnie – ja dałam dwie papryczki, bo znalazłam taką nowość i chciałam podkręcić smak pesto)

Blendujesz wszystko w blenderze – czosnek, nerkowce, suszone pomidory (całe razem z oliwą) oraz ser i sól, a następnie w razie gdyby masa okazała się za sucha, dolewasz oliwy. Co otrzymałam? Ponad dwa słoiczki pysznego pesto, które z powodzeniem starczy mi na … 4 obiady? Wystarczy słoiczki napełnić pesto, zalać oliwą z wierzchu i włożyć do lodówki. Czas przygotowania pesto to jedynie 5 minut. Potem wymieszasz je z makaronem ( u mnie orkiszowy razowy) i danie gotowe! Wiki posmakowała i powiedziała – „Dobre. Mogę jeść„. Co prawda jej wypowiedź nie miała żadnego zabarwienia emocjonalnego, ale … Egzamin zdany 🙂 Zdecydowanie będę nalegać, byś przygotowała takie słoiczki własnoręcznie. Mówię Ci – Twoja rodzina będzie zaskoczona! I Ty też. A! No i nie musisz mi dziękować 🙂

nowe-1-1374nowe-1-1375nowe-1-1370

 *Przepis zmodyfikowany z książki ” Thermomix. Kuchnia śródziemnomorska”