Zrobić zupę krem z brokułów i kotleciki z ryżem, a do tego delikatny sos pieczarkowy, a na końcu usłyszeć ze łzami w oczach, że ONA prosi o pomidorową z ryżowym makaronem – bezcenne … Dziś jak widzicie na milion garów, dlatego za chwilę łapię aparat i pędzimy w plener, z dala od opolskiego smogu … 

Tymczasem pomyślałam, że być może macie ochotę zrobić dzieciom na podwieczorek takie oto biszkopciki, u nas podawane z dżemem truskawkowym. Idealne do małych rączek. Ale nie tylko. U nas wczoraj okazały się idealną przekąską do kawy … Zakochacie się 🙂

Biszkopciki Ala Petitki

nowe-1-2225

  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru brązowego
  • 1 szklanka mąki ( u mnie orkiszowa lub pszenna)
  • wanilia 1 laska (można pominąć)
  • szczypta soli

Ubij białka z cukrem i szczyptą soli na gęstą masę. Następnie dodaj żółtka oraz jeśli masz ziarenka z 1 wanilii oraz mąkę. Wymieszaj. Na papier do pieczenia nakładaj łyżką kleksy z masy. Piecz 10-12 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu, grzałka góra – dół). Wystudź na kratce. Nie mogą się nie udać.

Smacznego! 

nowe-1-2227nowe-1-2228