Dziś siadłam z Wiki gdy Maja spała, pokazałam jej książkę z Fit słodkościami i poprosiłam by sobie wybrała, co mama ma zrobić. Wertowała z 10 minut, za każdm razem krzcząc „o mniam, ale to jeszcze nie to”. Gdy doszła do tego przepisu rzekła „Zrób to teraz, proszę„. Całe szczęście miałam wszystkie składniki, bo inaczej pakowałabm w te wiatrzysko obie córy i pędziła do sklepu. Sama się nakręciłam, że wyjdą smaczne i będziemy mieć super pożywny podwieczorek.  Ciasteczka robiłam 5 minut i równie szybko zniknęły ze stołu. Nawet Maja miała na nie ochotę …co widać na jednm zdjęciu . Chodziła za mną krok w krok. Ach, gdyby mogła już skosztować troszkę – pokochałaby 🙂

Zaskoczeniem tych ciasteczek * okazało się dla mnie AWOKADO. Kocham je i na słodko i na słono, ale prawdę mówiąc nie wpadłaby na to, by dodać je do wypieków. A przecież to mega bomba zdrowia. Wygładza zmarszczki, nadaje cerze młodego wyglądu, fiu, fiu …Wiadomo, że lepiej na surowo, ale przecież raz na jakiś czas, to i do ciasteczek nie zaszkodzi. 

Mąka owsiana to produkt bezglutenowy, więc wszyscy unikający glutenu lajkujcie w świat ten przepis. To coś dla Was 🙂

Mówię Wam – przepis grzechu warty.

Bezglutenowe ciasteczka z AWOKADO

nowe-1-1141

  • 3/4 szkl mąki owsianej
  • 1 średnie awokado
  • 1/2 szkl cukru trzcinowego lub kokosowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub spirytusu
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu

Piekarnik nastaw na 180 stopni (grzałka góra – dół). Zmiksuj awokado z cukrem. Dodaj ekstrakt, kakao, cynamon, sodę i ocet. Wymieszaj. Następnie dodaj mąkę owsianą i zmiksuj. Nasmaruj olejem dłonie i formuj ciasteczka. Wyłóż na papier położony na blaszce. Piecz 12 minut 🙂 Ja swoje ciasteczka posypałam amarantusem. A. I pamiętaj – najlepiej zrób od razu z dwóch porcji 🙂 

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć smacznego 🙂

nowe-1-1140

* Przepis pochodzi z książki Fit Słodkości