Nie wiem, co mają w sobie muffinki, że uwielbiam je robić. Pod każdą postacią. Może to zasługa papilotek. Każda babeczka może być dzięki nim inna, kolorowa i bajeczna. Po prostu czad. Więc, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, to muffinki są naszym „must have„, bo robi się je szybko – zazwyczaj wystarczy wszystko wymieszać, nałożyć i gotowe.

Detoks cukrowy 

Ostatnio staram się udoskonalać przepisy znalezione w internecie, tak by nasze wypieki nie zawierały cukru. Z tym białym pożegnałam się już dawno temu, z brązowym czasem sobie jeszcze rękę podamy, ale ponieważ praktycznie każdy wypiek wychodzi z daktylami, to ten rodzaj słodziwa zaczyna u mnie dominować. Paka pysznych daktyli leży sobie w lodówce. Wystarczy wyjąc, zalać wrzątkiem, zmiksować i mamy pyszny daktylowy mus do babeczek. I nie tylko. Czasami używam też syropu klonowego. Przepadamy też za miodem. Więc nasz #detoksCukrowyW30Dni, powoli zaczynamy wcielać w życie. Jeszcze muszę go trochę dopracować i może i Ty dołączysz się do nas?

Dwa dni temu wyhaczyłam w Lidlu maliny. Czekały na dzisiejszy dzień, kiedy to zziębnięte wróciłyśmy ze spaceru – ja i dziewczyny, i po porcji rozgrzewającego rosołu od Babci, postanowiłyśmy z Wiki coś upiec. Młoda kocha mi pomagać, a że podczas przygotowania babeczek raczej nie zrówna mi kuchni z ziemią (raczej?) więc chętnie robimy to razem. No dobra. Zrówna mi kuchnie z ziemią. Jak Oni (czytaj. dzieci) to robią?  Choć nie od dziś wiadomo, że największą atrakcją jest mąka wysypana na podłogę … tez tak miałam ponoć 🙂

Dziś zmodyfikowałam przepis z Moich Wypieków na Muffiny Razowe. Jako, że słabo jestem przekonana do mąki razowej w wypiekach (jeszcze), dałam pełnoziarnistą. Zamiast cukru użyłam banana i syropu klonowego, ale równie dobrze możesz spróbować moją metodę na mus daktylowy i użyć tylko tego.

Muffiny bezcukrowe, pełnoziarniste z malinami

  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 55 g roztopionego masła
  • 1 banan i 4 łyżki syropu klonowego
  • 1 jajko
  • 200 ml mleka (u mnie roślinne)
  • kilka malin ok 15 szt.
  • garść rodzynek 

W jednej misce połączyć składniki suche, w drugiej mokre. Wymieszać ich zawartość razem, na końcu wmieszać maliny.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasta. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC z termoobiegiem. Studzić na kratce.

Można posypać pudrem, ale u nas miały być bez cukru :).

Wyszły smaczne, myślę, że przepis może być bazą do wykonania rożnych innych wariacji muffinkowych.

Smacznej niedzieli Kochani 🙂

mafinki001mafinki004

 * Korkowa tacka i papilotki – Pepco

  • Fajny przepis.. ja używam cukru.. nie dużo ale Tak! Przepis na te mufinki sprawdzimy bo też je uwielbiamy..
    Pozdrawiamy i miłej niedzieli

    • Mamalife

      Dziękuję Iwona. Ja tez czasem używam ale tam gdzie się da zdrowiej wybieram inne rozwiązanie. No i kocham daktyle 🙂 może dlatego 🙂 milej niedzieli również ♡

  • Mniam, wyglądają przepysznie, a smakują pewnie jeszcze lepiej! 🙂

    P.S. Zapraszam do konkursu na moim blogu, w którym można wygrać aspirator dla dziecka! 🙂
    http://www.nieperfekcyjnie.pl/2016/01/wyprawka-kosmetyczna-dla-dziecka-konkurs.html

    • mamalife

      na zimno są wyśmienite, na ciepło czuć banana 🙂 jak kto woli, ale są przepyszne i ..zdrowe:)